СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА- 22.03.2014 г.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА- 22.03.2014 г.

Мото 2014 година – „Вода и енергия”

Хепънинг: 10:30 ч. – 12:30 часа, Гребна база

 

Световен ден на водата се празнува от 1992 г. насам като целта е да се привлече вниманието на хората върху защитата на водните ресурси и важността на питейната вода. На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е нашият живот и зависи от това, как защитаваме качеството на водата. За да помогнем възможно най-скоро в постигане на тази цел, както и за да увеличим броя на хората с достъп до чиста вода ние апелираме за повишаване на общественото съзнание и култура в опазването и използването на водните ресурси.

Скъпи приятели, традиционно на 22 март и тази година чествахме Световен ден на водата. На Гребен канал - това прекрасно за отдих и развлечение място имаше много участници. Радваме се, че бяхте с нас и заедно отбелязахме хепънинга. Тази година Мотото на нашия празник бе „Вода и енергия“. Институциите, които направиха днешния празник възможен са:

  1. Община Пловдив - дирекция „Спорт и младежки дейности“ и дирекция „Екология и управление на отпадъците“;
  2. Община Пловдив, район „Южен“,  район „Тракия“, район „Северен“ и район „Централен“;
  3. Областен информационен център – Пловдив;
  4. Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район към Министерство на околната среда и водите;
  5. В и К Пловдив;
  6. РИОСВ – Пловдив;
  7. Национален алианс за работа с доброволци;
  8. „Зелени балкани”;
  9. Изпълнителна агенция по околна среда - Регионална лаборатория Пловдив.

 

Аплодисменти за:

Участници ученици от СОУ "Св. П. Евтимий" -  следните екоклубове: „Млад химик”- ръководител Елена Божинова, "Химията – интересна и забавна”- ръководител Силвия Червенкова, „Млад еколог”- ръководител Веселина Бойчева-Чапанова, „Млад еколог”-ръководител Елка Епитропова в града – със специалното участие на възпитаниците на СОУ „Св. Патриарх Евтимий”, които са представители на Младежкия воден парламент. Те организираха щандове с химичните опити, свързани с водата, които правеха пред всички гости.

По случай Деня на водата ОУ „Кочо Честеменски“ изработиха Презентации на тема "Водата-извор на живот и "Лечебните сили на водата", табло на тема "Кръговрат на водата". Учениците от 6 клас в ЗИП Човекът и природата проведоха беседа и определиха важни съвети как да пестим водата. Ученици от 2 до 4 клас се включиха с рисунка на асфалт.

Ученици от ОУ "Георги Бенковски" участват с апликации и колажи.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“, район „Северен“ се включиха активно в игрите и изработване на рисунки.

Тук са и представители на „Зелени балкани”, които разполагат с квилинг ателие. В него бяха изработени картички на водна тематика по специален начин. Много желаещи се включиха в специалната игра за климата. Проведоха се куп образователни игри, подготвени специално за вас от Зелени балкани.

Представители на Басейнова дирекция на своя щанд дадоха много ценна информация за водата. Всичките въпроси за водата получиха точен и разбираем отговор от специалистите;

Експерти на РИОСВ – Пловдив на импровизирано табло, на стената на сградата върху дълго руло бяла хартия (4 метра), дадоха възможност всеки един участник да остави своето послание за водата, енергията и разумното им използване върху капки и риби.

Доброволци от Национален алианс за работа с доброволци, направиха специално за вас няколко уникални, щури и забавни, спортни игри с ваше участие „До последна капка“, „Езеро“ и „Минно поле“, които завършиха с много изненади и награди.

Тук са и съорганизаторите от Областен информационен център – Пловдив към „Национална програма за развитие България 2020“, бяха подготвили занимателен пъзел на тема Вода с безброй приятни изненади и много подаръци.

Ученици от 1-ви до 4-ти клас на СОУ "Св. Софроний Врачански" в район „Тракия“, активно участваха в конкурса "Вода и енергия". На щанда си те показаха какво са сътворили през последните няколко дни. Наградите бяха осигурени от Областен информационен център – Пловдив и Басейнова дирекция Пловдив.

Малчугани от ЦДГ "Белослава" на район Тракия, бяха изработили пано на тема "Вода и енергия".. Децата, вложили усилия и труд, за да го направят уникално, получиха съртификат от организаторите. Всички гости  с интерес разглеждаха паното.

Ученици от 1-ви до 12-ти клас от всички училища, школи и извънучилищни звена на територията на район „Южен“ гр. Пловдив, участваха в конкурса „ВОДАТА – енергия на живот!”. Отличените получиха награди, осигурени от Областен информационен център – Пловдив и Басейнова дирекция Пловдив.

Скъпи приятели, имахте възможност да се включите в игрите ни, да рисувате в ателиетата, на асфалта с тебешир, да участвате и правите опити с вода, да участвате в нашите викторини с награди, и не на последно място да научите или затвърдите факти, свързани с водата и енергията. Насладихме се на изпълненията на нашите танцьори, както и на учениците от училище „Св. Климент Охридски“ с ръководител Снежана Василева, учениците от училище ОУ„Яне Сандански“ с ръководител Симона Костова от Школа по модерни танци Ненси Денс. От света на Зумбата Жоро и Наталия представиха хореография-забавление. С вълшебен танц от най-доброто място за живеене в гр. Пловдив – район ,,Тракия“ ви изненада с малките капчици от ЦДГ,,Белослава“. За запечатване на доброто настроение в снимки се погрижиха ученици от клуба по фотография към ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проведе се „Маратон за вода“. Маратонът няма състезателен характер. Идеята е да се покаже подкрепа/съпричастност към всички онези хора - обикновено деца и жени от Третия свят, които нямат лесен достъп до чиста питейна вода и се налага ежедневно да изминават километри в пустошта, за да си набавят малко вода.

Всички желаещи получиха на старта тематична синя раничка и бутилка минерална вода. Доброволците потеглиха заедно по пешеходната алея на Гребния канал по посока моста. Качиха се на моста тръгнаха в обратна посока. Задачата бе да бъде донесена вода.

Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ разработи единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив". Визуализацията на данните свързани с мониторинг на води са част от Националната система за мониторинг на територията на Община Пловдив, за което има предоставен достъп от ИАОС; Визуализацията на данни за ниво на р. Марица, в рамките на града се предоставят от НИМХ Пловдив. В духа на сключеното споразумение през 2012 г. така изготвената визуализация, за която Община Пловдив е първа по отношение на води е съгласувана с Басейнова дирекция за управление на водите – Източнобеломорски район, МЗ и МОСВ.

Една от задачите на мероприятието бе да се провери качество на водата. Тази година се взеха проби  от водата в Гребна база. Представител на Изпълнителната агенция по околна среда взеха водна проба от водата на Гребната база и направиха демонстрация на извършване на воден мониторинг. На място се измериха 4 физикохимични показателя: температура, съдържание на кислород, активна реакция (рН) и електропроводимост. Марин Маринов – Началник - отдел „ПЛАНОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ“ от Басейнова дирекция обясни за мониторинга на води и от къде е водата в гребната база.

Проведе се викторина от В и К Пловдив. На изявилите се бяха раздадени много и разнообразни наградите, осигурени В и К Пловдив.

Водата носи много важно послание за човечеството – предлага ни да погледнем по-внимателно в себе си. Когато направим това през огледалото на водата, нейното послание по удивителен начин ще се прояви и ще ни накара да се замислим за много неща. Трябва да престанем да я замърсяваме, а да й помогнем да се пречисти. Търсейки начин, който най-силно да пречиства водата, д-р Масару Емото стига до откритието, че това е съчетание от две неща – любов и благодарност. Затова трябва да се отнасяме към живота с любов и да бъдем благодарни за всичко, с което той ни дарява. Нейно Величество Водата е достатъчно щедра и търпелива към човечеството, затова нека и ние, хората, й отдадем необходимото уважение и почит, защото водата – това е самият живот.