Кампания 2012 година

На 22 септември 2012 година, се организира празник за деца по повод Световния ден на мобилността. Той се проведе на бул. „Свобода“ в отсечката от МОЛ Пловдив до УМБАЛ „Св. Георги“. Целта е чрез детски забавни игри, рисуване върху асфалт, да се популяризират възможностите за алтернативно предвиждане в градска среда. Участваха деца от училища и детските градини в гр. Пловдив. Заради празника в отсечката бе спряно движението на автомобили от 8,00 до 13,00 часа.
Празникът е част от програмата на община Пловдив /Дирекция „Екология и управление на отпадъците“/ във връзка с отбелязването на Международната седмица на мобилността /16 – 22 септември/. Мероприятията се провеждат под егидата на кмета на район „Западен“ Десислава Желязкова със съдействието на Енергийна агенция Пловдив и Клуб Пловдив Оптимист Интернешънъл.

Останалите събития в програмата:

1. Гребна база /зад трибуните/ – От 7,15 до 8,00 часа се осъществи традиционния годишен крос „Мама, татко и аз – дядо, баба и внуче“, в който участват хора от различни възрасти. Кросът се организира от „Движение спорт за всички“ със съдействието на дирекция „Спорт и младежки дейности“ в община Пловдив.

2. Гребна база: От 10,00 часа на игрището на петанка /срещу игрището за плажен волейбол/ се проведе турнир по атрактивния спорт петанка. Той се провежда също със съдействието на дирекция „Спорт и младежки дейности“ в община Пловдив.

22 септември е провъзгласен за Световен ден без коли. Той е част от Международната седмица на мобилността /16 – 22 септември/ определена от Европейската комисия. Целта е да се повиши съзнанието на хората в посока устойчив транспорт, към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите. По призив на МОСВ в цялата страна ще бъдат проведени поредица от мероприятия, свързани с мобилността.

През 2012 година мотото на Международната седмица на мобилността бе „Движение в правилната посока“. В тази връзка се отправен призив към всички граждани да изберат различни алтернативни начини на придвижване без автомобили, като скутери, мотопеди, велосипеди или пеша. Добър вариант е и възможността за използване на един автомобил от няколко души.