Как сами да опазим въздуха чист

Ние дишаме от момента на раждането до смъртта. Това е жизнена и постоянна необходимост не само за нас, но и за целия живот на Земята. Опазване чистотата на атмосферния въздух е отговорност за всеки един от насКачеството на въздуха засяга всички и зависи от избора на отопление, придвижване и други дейности на всеки гражданин.

Индийска мъдрост гласи: "Отнасяй се добре със Земята. Тя не ти е дадена от твоите родители - взел си я назаем от твоите деца." Научете как  сами можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Информирайте са за качеството на въздуха в града. Община Пловдив предлага ежечасна информация за състоянието на въздуха в града.

Изключвайте зареждащото устройство след като заредите мобилния си телефон или лаптоп. Ако го оставите включено, то продължава да консумира енергия.

Опитайте се да се охладите без помощта на климатик.

Употребата на климатик може да увеличи сметката ви за електричество с 33 %. Вентилаторите изразходват около една десета от енергията, необходима на климатика. Сенниците, щорите, дори хладината на нощта нямат нужда от електрическа енергия.

Ако е възможно, сменете доставчика си на електроенергия.

Изберете такъв доставчик, който предлага енергията, част от която е произведена от възобновяеми източници. Така ще изпратите и вярното послание на електроенергийните компании.

Слагайте капак на тенджерите, когато готвите.

Можете да спестите една четвърт от електроенергията, необходима за приготвянето на ястието. Тенджерите под налягане и съдовете за готвене на пара са още по-добри – те могат да спестят около 70%!

Не пропускайте редовните прегледи на колата си.

Движете се, карайте колело, ходете пеша или използвайте обществения транспорт!

Не само ще поддържате формата си, но и ще помогнете да се намалят задръстванията, замърсяването на въздуха, шума и произшествията. Ще подобрите здравето си и по-малко ще въздействате върху околната среда. Запомнете: на всеки литър гориво, изразходено от двигателя на колата, в атмосферата се отделят повече от 2,5 килограма въглероден диоксид.

Давайте добър пример!

Дайте добър пример на децата си. Насърчавайте ги да ходят пеша, да карат колело или да пътуват с автобуса до училище всеки ден! Това ще е добре и за здравето им, и за околната среда. Пътуване на разстояние до три километра може да ви отнеме по-малко време, ако ходите пеша, карате колело или ако се качите на автобуса.

Карате сам до работата си?

Пътуването заедно с колеги ще намали въздействието ви върху околната среда, ще ви спести средства, а и ще имате компания по пътя. Разберете кои от колегите ви живеят наблизо и се редувайте да карате до работата ви.

Ще купувате нова кола?

Защо не си купите ново поколение кола? Хибридният автомобил изразходва от 20 % до 30 % по-малко гориво и произвежда много по-малко въглероден диоксид от класическите коли. Защо тогава да не замърсявате по-малко и да спестите пари в същото време?

Когато шофирате, карайте с постоянна скорост и предвиждайте какво предстои. Избягвайте в максимална степен рязкото увеличаване и намаляване на скоростта. Така ще намалите разхода на гориво на колата си.

През студените зимни дни не загрявайте двигателя на колата на празен ход.

Безопасно е да потеглите със студен двигател, като така ще спестите и гориво.

Ако живеете далече от училището на децата си, вместо да ги карате дотам и обратно всеки ден, разделете отговорността с други родители и се редувайте. Така ще спестите време и бензин и ще опазвате околната среда.

Заминавате за края на седмицата със семейството си?

За да избегнете задръстванията и свързания с тях стрес, да не говорим за замърсяването, защо не помислите за друг начин на придвижване? В последна сметка, влаковете са по-удобни!