Световен ден на водата. Хепънинг 2019 г.

 
 






  



Всяка година на 22 март отбелязваме Световния ден на водата. По този начин обръщаме внимание на проблемите свързани с водата и устойчивото управление на този жизненоважен ресурс.
Темата на световния ден на водата е „Вода за всички“ в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., а чрез мотото на кампанията за 2019-та „Всеки е важен“ се акцентира, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде лишен от свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.
Тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна.
22 март е официално обявен за Ден на водата от Общото събрание на ООН и се отбелязва от 1993 г. Заинтересовани групи организират многобройни събития в целия свят. Сред тези дейности тази година е и публикуването на Доклад на ООН за Развитие на водния сектор в света.  










С интерактивен урок и наблюдение на птици по река Марица ученици от с. Граф Игнатиево отбелязаха Световния ден на водата
Ученици от ОУ „Граф Н. Игнатиев“ в с. Граф Игнатиево, община Марица отбеляза предстоящия Световен ден на водата – 22 март, с интерактивен урок в Информационния център на Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив.
Петокласници и шестокласници разсъждаваха върху тазгодишната тема на празника „Вода за всички! Всеки е важен!“. Експерти от екоинспекцията и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ изнесоха презентация по темата, а след това заедно гледаха кратки тематични филмчета и разсъждаваха върху видяното. Учениците разбраха как в световен мащаб водата влияе на всичко, включително на образованието, на здравето, на бедността и особено на жените и децата, че има уязвими групи в обществото по отношение на достъпа до безопасна вода и че има решения на проблемите, свързани с този най-важен ресурс.
Експертите на двете екоинституции организираха и състезание между децата на водна тема и раздадоха награди на победителите – образователни материали, свързани с водите и водните екосистеми. Урокът завърши с разходка по брега на река Марица и наблюдение на птиците в нея.
 
Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март от 1992 година. Всяка година отбелязването му е свързано с определен аспект на опазването, достъпа и управлението на този жизненоважен ресурс. Темата на Световния ден на водата 2019 е  „Вода за всички! Всеки е важен!“. Тя акцентира, че правото на свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване е основно човешко  право и никой не трябва да бъде лишаван от него.