Кампания 2013 година

21 септември 2013 – Ден без автомобили в Пловдив

В събота 21 септември много пешеходци и велосипедисти се включиха в събитието „Ден без автомобили ” по повод отбелязването на Европейска седмица на мобилността (16– 22 септември) 2013 г. под мотото „Чист въздух – ти си на ход!”, стартирало под егидата на кмета на Пловдив – инж. Иван Тотев.

Инициативата призовава хората да изберат при всяка възможност алтернативни начини на придвижване, което означава да оставят автомобилите си в гаражите и да пътуват с градския транспорт, скутери, мотопеди, велосипеди или пеша. Добър вариант е и съседското обединяване и използване на един автомобил от повече хора, както и корпоративната мобилност – организирано придвижване на служителите на фирми към работното им място.

В отбелязването на Европейската седмица на мобилността 2013 Община Пловдив е в партньорство с РИО Пловдив, КАТ Пловдив, Регионална лаборатория Пловдив към Изпълнителна агенция по околна среда,

В честването на седмицата се включиха Кметовете на всички Районни администрации, като организираха различни инициативи. Това е най-мащабната акция в национален план по отношение на засегнатата територия.

Инициативата „Ден без автомобили” на 21 септември се състоя в ограничаване достъпа на моторни превозни средства за времето от 08.00 ч. до 13.00 ч. в зоните на:

  • бул. Свобода в участъка  от ул.“ Перущица“ до северен вход УМБАЛ „Свети Георги“
  • ул. „Васил Левски“ в участъка от ул. Поп Богомил” до бул. „Дунав“;
  • ул. „Кичево“ в участъка от ул.„Горно Броди“ до ул. „Пере Тошев“

Ето и малко по конкретна информация за събитието по райони:

В Основно училище „Васил Левски“ в район „Източен“ на 20.09.2013 г. от 16.00 часа беше проведен открит урок с учениците от 4-а клас. Проявата се състоя на площадката по безопасно движение. По време на събитието учениците придобиха нови знания и умения за поведение на пътя.

В район Тракия на инициативата старт постави кметът Костадин Димитров. Инициативите започнаха с открит урок по безопастност на движението на полигона за деца в парка срещу училище „Черноризец Храбър“. На специалния велопарк от клуб „Крива спица“ проведоха демонстрации по екстремно колоездене. Последва шествие с велосипеди до парк „Лаута“, където бе разиграна томбола за участниците. В специалната томбола, подпомогната от производители на велосипеди, бяха раздадени 7 велосипеда и много други награди. Сред участниците бяха и председателят на Комисията по спорт и младежки дейности в Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив инж. Димитър Кацарски и много гости. Празникът се проведе и с подкрепата на футболната легенда Христо Бонев.

В района на Гребна база, Дирекция „Спорт и младежки дейности” проведе традиционния национален спортен празник на движение „Спорт за всички – мама, татко и аз – баба, дядо и внуче”, който включваше: крос „независимост” /всички възрастови групи/, щафетни игри, велосипедни състезания и богата културна програма пред трибуните. В празника взеха участие около 120 човека.

С приветствие от кмета на район „Западен” г-н Димитър Колев в 10.00 ч. започна празничният ден, и премина с много забавни игри и състезания. Присъстваха много граждани. Пътното платно беше затворено за автомобили и на него бяха разположени спортни уреди предоставени от Сдружение „Детски свят” за радост на малки и големи. Малките ползваха батут,а големите поиграха на волейбол. Паралелно с това се проведе и конкурс за детска рисунка ”Улица без автомобили”. Бяха раздадени награди осигурени от Дирекция Екология при Община Пловдив. За доброто настроение на гражданите се включиха деца и ученици от читалищата „З.Стоянов” и „Хр.Смирненски” от район „Западен” участници в танцово студио „Милениум” и школа по поп пеене.

В район Централен старта на инициативата бе даден от доц. Стефан Шилев, директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците” към Община Пловдив. В “Цар Симеоновата градина” се рисуваше на асфалт по темата. Проведен бе открит урок-демонстрация на тема „Правила за безопасно движение за най-малките” и състезание за майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди в различни възрастови групи;

Имаше още: Първи уроци по колоездене; Изложба на велосипеди – шоу с маунтийн-байкове и др.; Демонстрации по тай-чи и детска йога; Игри и забавления с модулите на спортно-педагогическа система „Елемента”, мини-голф, федербал, въртене на обръч и др.

В работата на различните кътове бяха ангажирани 16 педагози от детските градини на Район „Централен”, над 50 деца като демонстратори, над 20 гости – представители на фирми и клубове. Включиха се над 250 деца и поне още толкова родители като гости и активни участници в забавленията.

На 20.09.2013г. в ЦДГ „Майчина грижа” се проведе празник, посветен на седмицата на градската мобилност, на който деца и родители бяха поканени да дойдат в детската градина на колело, тротинетка, ролери или пеша.

В район „Южен“ беше проведен конкурсът за фотография, обявен от кмета Валентин Василев, на тема: „Чист въздух за всички“.

„Изложбата ще остане, за да могат гражданите да се насладят още известно време на таланта на „младите фотографи“ – заявиха от районната администрация. На 19 се състоя награждаване на участниците от всички училища в града.

На 20.09. се проведе състезание с велосипеди на Обособената площадка за обучение по безопасност на движението на ул. „Скопие“. Участваха три училища и се състезаваха за време. Бяха раздадени награди, грамоти и медали от зам. кмет на район „Южен“ г-н Людмил Русанов.

На 21.09 в затворения участък на ул. „Кичево“ 25 ученици и възрастни се включиха във вело маратон, а в маротана по бягане около 30. Същия ден се проведе и рисунка на асфалт, в която взеха участие 15 деца от район „Южен“.

В район Северен началото на Денят без кола постави кмета Ральо Ралев. Той обясни на събралите се деца кои са алтернативните методи за придвижване в града и призова както децата така и родителите им по-често да ползват велосипедите, особено за кратки разстояния. Около 200 деца и възрастни се включиха в активностите на събитието. С интересни игри, много музика, танци и рисунка на асфалт кампанията продължи до 12.00 часа.

Извода: Инициативата набира все по-голяма популярност през последните години и се харесва на всички жители и посетители на град Пловдив. Определените зони в града се превърнаха в огромни игрища, където повече от 1000 души имаха възможността да отпразнуват деня, в който царе на пътя са не автомобилите а пешеходците, хората с ролери и колела и тези които са решили да потичат на свеж въздух. Община Пловдив и занапред ще продължи да стимулира обществото за преминаванекъм начин на живот в съзвучие с принципите за устойчиво развитие на града ни.

Благодарим на всички жители и гости на Пловдив, които уважиха идеята „Ден без кола в града”!