Световен ден на водата. Хепънинг 2016 г.

Информация за Световния ден на водата 2016

22 март – Световен ден на водата: „По-чиста вода, по-добра работа“ 
Общото събрание на ООН определя 22 март за Световен ден на водата през 1993 г. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. „По-чиста вода, по-добра работа“ е темата на Световния ден на водата тази година –  ден за честване, ден за промяна, ден за подготовка. Основната идея е да се акцентира как усилията на частния сектор да се впрегнат за осигуряване на  универсален достъп до прясна вода и да се отговори на предизвикателствата, с които работниците се сблъскват в сектори, свързани с управлението на водите.
Осигуряването на достъп до прясна вода е от съществено значение за постигане на Целите на устойчивото развитие. В това време на ограничени ресурси, частния сектор очевидно има все по-важна роля.
На 22 март хората от всяка точка на света показват, че са заинтересовани от проблемите, свързани с водата и имат силата да направят промяна. Те се вдъхновяват от информацията, която имат и я използват, за да предприемат действия за промяна.
През 2016 г. година много от тях ще се фокусират върху силата, която имат водата и професиите, които чрез управлението променят човешкия живот. Почти всички работни места, свързани с водата гарантират безопасната й доставка до всекиго. Днес милиони хора, които работят във водния сектор често са неразпознаваеми и дори не са защитени според основните правила за безопасен труд. Това трябва да се промени.