Световен ден на водата. Хепънинг 2014 г.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА- 22.03.2014 г.

Мото 2014 година – „Вода и енергия”

Хепънинг: 10:30 ч. – 12:30 часа, Гребна база

 

Световен ден на водата се празнува от 1992 г. насам. Целта е да се привлече внимание на хората върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Затова ние апелираме за повишаване на общественото съзнание и култура, за да помогнем възможно най-скоро увеличаване броя на хората с достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.

Световен ден на водата, който традиционно се чества на 22 март всяка година. Хепънинга се състоя на на Гребен канал, имаше много участници. Мотото през 2014 г. е „Вода и енергия“. Институциите, които направиха празника възможен са:

  1. Община Пловдив - дирекция „Спорт и младежки дейности“ и дирекция „Екология и управление на отпадъците“
  2. Община Пловдив, район „Южен“,  район „Тракия“, район „Северен“ и район „Централен“.
  3. Областен информационен център - Пловдив
  4. Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район към Министерство на околната среда и водите
  5. ВиК Пловдив
  6. РИОСВ – Пловдив
  7. Национален алианс за работа с доброволци
  8. „Зелени балкани”
  9. Изпълнителната агенция по околна среда - Регионална лаборатория Пловдив

 

Участие взеха и:

Ученици от екоклубове ученици от няколко клуба на СОУ "Св. П. Евтимий" - клубове: „Млад химик”- ръководител Елена Божинова, "Химията – интересна и забавна” - ръководител Силвия Червенкова, „Млад еколог” - ръководител Веселина Бойчева-Чапанова, „Млад еколог” - ръководител Елка Епитропова в града – със специалното участие на възпитаниците на СОУ „Св. Патриарх Евтимий”, които са представители на Младежкия воден парламент. Те организираха щандове химичните опити, свързани с водата, които направиха правят пред вас.

ОУ „Кочо Честеменски“ изработиха по случай Деня на водата Презентация на тема "Водата-извор на живот и "Лечебните сили на водата", табло на тема "Кръговрат на водата" дейностите. Учениците от 6 клас в ЗИП Човекът и природата проведха беседа и определиха важни съвети как да пестим водата. Ученици от 2 до 4 клас се включиха с рисунка на асфалт.

Ученици от ОУ "Георги Бенковски" участват с апликации и колажи.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“, район „Северен“ се включиха активно в игрите и изработване на рисунки.

Представители на „Зелени балкани”, които разполагат с квилинг ателие. В него бяха изработени картички на водна тематика по специален начин. Много желаещи се включиха в специалната игра за климата. Проведоха се куп образователни игри, подготвени специално за вас от Зелени балкани.

 

Представители на Басейнова дирекция, които на свой щанд дадоха много ценна информация за водата. Всичките въпроси за водата получиха точен и разбираем отговор от специалистите;

 

Експерти на РИОСВ – Пловдив, които на импровизирано табло, дадоха възможност всеки да остави своето послание за водата енергията и разумното им използване върху капки и риби – на стената на сградата върху дълго руло бяла хартия (3-4 метра).

Доброволци от Национален алианс за работа с доброволци, направиха специално за вас няколко уникални, щури и забавни спортни игри с ваше участие „До последна капка“, „Езеро“ и „Минно поле“, които завършиха с много изненади и награди.

Съорганизаторите от Областен информационен център – Пловдив подготвиха занимателен пъзел на тема вода и „Национална програма за развитие България 2020“, безброй приятни изненади и много подаръци и изненади.

 

Ученици от 1-ви до 4-ти клас на СОУ "Св. Софроний Врачански" в район „Тракия“, които участват в конкурса "Вода и енергия". На щанда си те показаха какво са сътворили пред последните няколко дни. Кой е големият победител и какви награди ще получат участниците в надпреварата ще стане ясно по-късно.  Наградите са осигурени от Областен информационен център – Пловдив и Басейнова дирекция Пловдив

 

Малчугани от ЦДГ "Белослава" на район Тракия, които са изработили пано на тема "Вода и енергия". Всички с интерес разглеждаха паното. Децата, вложили усилия и труд, за да го направят уникално, получиха сертификат от организаторите.

 

Ученици от 1-ви до 12-ти клас в от всички училища, школи и извънучилищни звена на територията на район „Южен“ гр. Пловдив, участваха в конкурса „ВОДА – енергията на живота!”. Отличените получиха награди, осигурени от Областен информационен център – Пловдив и Басейнова дирекция Пловдив. 

Създадена е възможност за включване в игрите, да рисуват в ателиетата, на асфалта с тебешир, да участват и правите опити с вода, да участват във викторини с награди, и не на последно място да научат или затвърдят факти, свързани с водата и енергията. Най-добрите произведения получиха награди и грамоти.

Насладихте се на изпълненията на нашите изпълнители танцьори зашеметяващото изпълнение на учениците от училище „Св. Климент Охридски“ с ръководител Снежана Василева  и учениците от училище ОУ„Яне Сандански“ с ръководител Симона Костова от Школа по модерни танци Ненси Денс. Щуро забавление представиха хореография от света на Зумба с Жоро и Наталия. С вълшебен танц от най-доброто място за живеене в гр. Пловдив – район ,,Тракия“ ви изненада с малките капчици от ЦДГ,,Белослава“.

Проведе се „Маратон за вода“. Маратонът няма състезателен характер. Идеята е да се покаже подкрепа/съпричастност към всички онези хора - обикновено деца и жени от Третия свят, които нямат лесен достъп до чиста питейна вода и се налага ежедневно да изминават километри в пустошта, за да си набавят малко вода.

Всички желаещи получиха на старта тематична синя раничка и бутилка минерална вода. Доброволците потеглиха заедно по пешеходната алея на Гребния канал по посока моста. Качиха се на моста тръгнаха в обратна посока. Задачата е да бъде донесена водата.

Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ разработи единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив". Визуализацията на данните свързани с мониторинг на води са част от Националната система за мониторинг на територията на Община Пловдив, за което има предоставен достъп от ИАОС; Визуализацията на данни за ниво на р. Марица, в рамките на града се предоставят от НИМХ Пловдив. В духа на сключеното споразумение през 2012 г. така изготвената визуализация, за която Община Пловдив е първа по отношение на води е съгласувана с Басейнова дирекция за управление на водите – Източнобеломорски район, МЗ и МОСВ.

Задача на мероприятието е и да се провери качество на водата. Проби взехме от водата в Гребната база. На място се измериха 4 физикохимични показателя: температура, съдържание на кислород, активна реакция (рН) и електропроводимост. Марин Маринов – началник отдел „ПЛАНОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ“ от Басейнова дирекция обясни за мониторинга на води и от къде е водата в гребната база. Представител на Изпълнителната агенция по околна среда взеха водна проба от водата на Гребната база и направиха демонстрация на извършване на воден мониторинг.

Проведе се викторина от ВиК Пловдив. На изявилите се  бяха раздадени много и разнообразни наградите, осигурени ВиК Пловдив.

Водата носи много важно послание на човечеството – предлага ни да погледнем по-внимателно в себе си. Когато направим това през огледалото на водата, нейното послание по удивителен начин ще се прояви и ще ни накара да се замислим за много неща. Трябва да престанем да я замърсяваме, а да й помогнем да се пречисти. Търсейки начин, който най-силно да пречиства водата, д-р Масару Емото стига до откритието, че това е съчетание от две неща – любов и благодарност. Затова трябва да се отнасяме към живота с любов и да бъдем благодарни за всичко, с което той ни дарява. Нейно Величество Водата е достатъчно щедра и търпелива към човечеството, затова нека и ние, хората, й отдадем необходимото уважение и почит, защото водата – това е самият живот...