Световен ден на водата. Хепънинг 2015 г.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА - 2015 ГОД.

Мото:  „Устойчиво развитие“

На 21.03.2015 г. отбелязваме  всички  заедно  Световния  ден  на  водата,   под  мотото   „Вода и устойчиво развитие” .

Традиция стана Пловдив да отбелязва Световния ден на водата с общоградски хепънинг.

Водата е  едно  от  най-големите  природни  богатства. Тя  е от огромно  значение  за   живота  на  планетата  Земя. Повече  от  2/3   от  земната  повърхност е  покрита  с  нея.  Освен, че е  от огромно  значение  за  всички  живи   същества, тя е  един  скъпоценен  дар  от  майката  природа   -  извор на живота.

Организатори на празникът са: Община Пловдив, ВиК-Пловдив, Басейнова дирекция-Пловдив и РИОСВ-Пловдив към Министерството на околната среда и водите и Областната администрация.

Водата е част от нас и ние сме част от нея, тя е навсякъде около нас - океани, морета, ледници, реки, езера, растения и животни. Зараждането на живота, започва във водата и нашето тяло съдържа огромно количество вода. Тя е жизнената сила в живота, сила, но и стихия. Стихия, която може да ни погуби със своята сила и мощ. Тя е прекрасна, когато е спокойна и синееща в простора, излъчваща красота и величие, но само един миг стига, за да стане опасна стихия.

Извършени са поздравления от:

Музикално изпълнение на деца от Вокална група „Малчугани“ от Музикална школа „Сакутска“;

Изпълнение модерен танц на ученици от НУ „Климент Охридски“, гр. Пловдив; Изпълнение на народен танц на деца от Школа по народни танци „Луди-млади“;

Музикално изпълнение на Мария Димова от Музикална школа „Сакутска“; Музикално изпълнение на дете от Естрадно студио „Прима“ към Общински детски комплекс –Пловдив;

Изпълнение по спортни танци на двойка от Клуб по спортни танци „Сияна Данс“ от Общински детски комплекс –Пловдив;

Ансамбъл „Луди млади“;

Танцово изпълнение на деца и младежи от Балет Ера – 3 бр. („По ръба на живота“, „Жана Д‘арк“, „Мистър и Мисис Смит“).

До  сцената са разположени 4 бр. маси:

  • Ученици от СОУ „Св. Патриарх Евтимий” представят интересни макети, а малките ученици от „творилницата” на  ОУ „Елин Пелин” изработват ориграми.
  • Експерти на Басейнова дирекция и  РИОСВ-Пловдив са на разположение през цялото време за да отговарят на Вашите въпроси свързани с екозаконодателството.
  • Зелени Блкани са на разположение с информация и информационни материали.

Без прекрасната и чиста вода светът би загинал, би станал пустиня. Кръговратът на водата поддържа живота. Когато той спре, това означава, че умира и всичко, което е свързано с него, всичко започва да линее, да загива. Всички народи по Земята се прекланят пред богинята, наречена Вода.

Проведена е викторина, а подаръците са осигурени от ВиК Пловдив, РИОСВ и Басейнова дирекция/.

Водата носи много важно послание на човечеството – предлага ни да погледнем по-внимателно в себе си. Когато направим това през огледалото на водата, нейното послание по удивителен начин ще се прояви и ще ни накара да се замислим за много неща, да променим много неща и едва тогава ще започне духовното възраждане на човечеството. Рано или късно водата ще ни върне това, което сме заложили в нейната памет. Затова най-после трябва да престанем да я замърсяваме информационно и да й помогнем да се пречисти. Търсейки начин, който най-силно да пречиства водата, д-р Масару Емото стига до откритието, че това е съчетание от две неща – любов и благодарност. Затова трябва да се отнасяме към живота с любов и да бъдем благодарни за всичко, с което той ни дарява. Нейно Величество Водата е достатъчно щедра и търпелива към човечеството, затова нека и ние, хората, й отдадем необходимото уважение и почит, защото водата – това е самият живот...